In deze tweede druk zijn wat tikfoutjes verbeterd, zinnen verduidelijkt en hier en daar wat jaartallen toegevoegd, omdat ik af en toe de indruk had dat de lezer niet precies wist in welk jaar hij zat. Maar er is niets wezenlijks veranderd. Alleen ziet het boek er wat compacter is, omdat er minder zwaar papier gebruikt is, waardoor het boek 1 cm minder dik is.
Première lezing over De Loteling van Hendrik Conscience door Johan Vanhecke
Op 21 oktober 2022 om 20 uur in cultuurhuis de Bijl, Dorp 1, Zoersel
Waarom kwam Hendrik Conscience naar Zoersel? En wat deed hij daar? Leo Cautereels bewees al eerder dat Jan en Trien uit De Loteling nooit in het boshuisje woonden. Wie was dan wel de inspiratiebron voor de soldaat die uitgeloot werd en daardoor half blind werd? Kan het zijn dat de bewoners van het boshuisje dat verhaal verteld hebben, of speelt er iets anders mee? Welke verhalen spelen zich nog af in de omgeving van het Zoerselbos?
Johan Vanhecke was hoofd archiefverwerking van het Letterenhuis en is gespecialiseerd in Vlaamse literatuurgeschiedenis. In 2014 promoveerde hij op de biografie van Johan Daisne, die ook in boekvorm verscheen bij Houtekiet. Zijn biografie van Hendrik Conscience ‘Voor moedertaal en vaderland’ verscheen in juni 2021 bij Vrijdag.
prijs: € 07,00 (reserveren niet nodig)
organisator: dienst cultuur Zoersel
e-mailadres: gemeente@zoersel.be
contactpersoon: Franky Michielsen
telefoonnummer: 032980000
Meer info op: https://www.zoersel.be/evenementen/johan-vanhecke-wie-was-de-loteling-van-conscience
Conscience op Klara
Vanaf zondag 24 oktober kan je op Klara zes zondagen lang tussen 18 en 20 uur luisteren naar het levensverhaal van Conscience, verteld door Johan Vanhecke en Pat Donnez. Filip Peeters kruipt in de huid van Conscience voor de fragmenten uit zijn romans, zijn brieven en zijn redevoeringen. Het is minder gedetailleerd dan de biografie in boekvorm, en de benadering is een beetje anders.
De reeks is nu beschikbaar in de podcast van Klara: https://www.vrt.be/vrtnu/podcasts/klara/h/hendrik-conscience/
Eindelijk: een biografie

Verguisd, belachelijk gemaakt, onleesbaar verklaard. Nochtans is hij de enige Vlaamse auteur, wiens volledige werk in het Frans en het Duits vertaald werd, en van wie veel werken ook in andere talen verschenen. Een schrijver die bij het verschijnen van zijn ‘honderdste boekdeel’ in Brussel gevierd werd door tienduizenden lezers. De eerste man die het aandurfde op het Belgisch grondgebied een roman in het Nederlands te publiceren. Hij stond aan de wieg van de eerste Vlaamse krant, hij promootte onderwijs voor vrouwen, hij ijverde voor het gebruik van de volkstaal in openbare besturen en in rechtszaken, en vocht tegen iedereen die het Nederlands als cultuurtaal door het Frans wilde laten verdringen. De schrijver die het lezen van boeken populair maakte bij het gewone Vlaamse volk, en die zich veel minder conservatief opstelde, dan men laat uitschijnen. De man die ijverde voor de ontvoogding van de Vlaamse Belgen en hen met De Leeuw van Vlaanderen hun eigen epos gaf, heeft eindelijk een biografie: Hendrik Conscience.